MinByMou.dk

“Sammen redder vi liv”: Ny indsats for at øge antallet af hjerteløbere i Danmark

28 september, 2023 | 14:00
- Af Redaktion
Danmark fortsætter sin imponerende udvikling i genoplivningsarbejdet ved at mobilisere flere frivillige hjerteløbere. Sundhedsstyrelsens og TrygFondens "Sammen redder vi liv"-bus er på vej til 17 kommuner for at øge bevidstheden om livreddende førstehjælp og gøre hjertestartere mere tilgængelige.
Beskrivelse: Hjerte
DEKLARATION
Kilde:Sundhedsstyrelsen via Jammerbugtposten
Billedetekst: Foto: Nicola Fioravanti, Unsplash.

Danmark har sikret sin position som en førende nation inden for hjertestopoverlevelse uden for hospital, med en firedobling af overlevelsesraten fra 2001 til 2022. Denne succes skyldes en effektiv organisation af præhospitale indsatser og strategisk placerede hjerteafdelinger, samt betydelig forskning og støtte fra danske fonde. En afgørende faktor er dog den unikke “træd-til-kultur,” hvor hele 80% af hjertestopofrene modtager livreddende førstehjælp fra vidner og førstehjælpere.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde udtaler: “Vi har opnået imponerende resultater på genoplivningsområdet de senere år, og det skyldes ikke mindst, at rigtig mange danskere har meldt sig som hjerteløbere. Deres indsats er helt afgørende for, at flere kan overleve et hjertestop uden for sygehusene. Og derfor håber jeg også, at endnu flere har lyst til at blive hjerteløbere.”

“Sammen redder vi liv”-bussen, et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og TrygFonden i partnerskab med Danske Regioner, er på vej til 17 kommuner i Danmark fra den 25. september til den 13. oktober og igen fra den 30. oktober til den 17. november. Formålet er at øge opmærksomheden omkring livreddende førstehjælp og at få flere funktionsdygtige hjertestartere, især i boligområder.

Bussen vil besøge sundhedsfaglige uddannelsessteder, hvor studerende kan deltage i korte hjertelungeredningskurser og få information om muligheden for at melde sig som frivillige hjerteløbere for TrygFondens hjerteløberordning. Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, opfordrer studerende i sundhedssektoren til at spille en vigtig rolle i at styrke det livreddende arbejde, da de har de rette forudsætninger for det.

Samtidig opfordres alle til at gøre hjertestartere tilgængelige døgnet rundt og registrere dem på Hjertestarter-Netværket (hjertestarter.dk). Ifølge Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, er det afgørende, at hjerteløbere og førstehjælpere hurtigt kan få adgang til en hjertestarter, uanset tidspunktet på dagen.

Fakta: Hjerteløbere og hjertestartere i Region Nordjylland

  • I Region Nordjylland er der 13.789 registrerede hjerteløbere, hvilket svarer til 2.320 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere.
  • Antallet af registrerede hjertestartere i Region Nordjylland er 2.620, hvilket svarer til 441 hjertestartere pr. 100.000 indbyggere.
  • Region Nordjylland har 2.028 døgntilgængelige hjertestartere ud af 2.620 registrerede hjertestartere, hvilket svarer til en dækning på imponerende 77%.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt